Вторник, 28 Март 2017

Литургика

Дијалошкиот карактер на црковната проповед

Ѓакон Кирче Трајанов

Дијалошкиот карактер на црковната проповед

1. Светата литургија според својата структура има дијалошки карактер. Таа е дијалог меѓу црковниот пастир, првенствено епископот, како претстојател на литургискиот собор, и духовното

Повеќе...

Единството на евхаристиското собрание

Јеромонах Атанасиј Арсоски

ЕДИНСТВОТО НА ЕВХАРИСТИСКОТО СОБРАНИЕ

Темата неопходно бара најнапред да се направи прецизно разјаснување на термините. Еден од најдревните називи за

Повеќе...

Празник и евхаристија

 

ПРАЗНИК И ЕВХАРИСТИЈА

Одбележувањето на кој било христијански празник е незамисливо, доколку не се извршува евхаристија. Строго гледано, како празнични денови можат да бидат определени

Повеќе...

Богојавление

Архимандрит  Авксентиј

(професор по Литургика на Православниот богословски факултет во Велико Трново)

БОГОЈАВЛЕНИЕ (6 јануари)

Празникот Богојавление е

Повеќе...

Богослужбените одежди на клириците

Професор Јован Фундулис

БОГОСЛУЖБЕНИТЕ ОДЕЖДИ НА КЛИРИЦИТЕ

Во прво време свештенослужителите не носеле одежди при служењето на Божествената Евхаристија и останатите свештенодејствија. Меѓутоа, изгледа дека

Повеќе...

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL