Недела, 25 Февруари 2018

Догматика

Големиот антрополошки проблем и соочувањето со него

Основните проблеми на човекот не се социјални, туку главно и пред сé антрополошки. Човекот е најголемиот проблем. Се разбира, кога зборуваме за антрополошки проблем, тогаш тоа го подразбираме од аспект дека е главно и пред сé богословски. Губењето на односот на човекот со Бога создава неопислива болка, која се увеличува со

Повеќе...

Свети Григориј Палама

Втората недела од Великиот пост му е посветена на светиот отец Григориј Палама, епископ Солунски. Иако има многу свети отци, кои со својот живот и со своите подвизи и борби се  заслужни за чувањето на чистотата на православната вера, сепак Црквата определила оваа недела да му ја посвети токму на светиот Григориј Палама. Се
Повеќе...

Поимот на догмата и суштината на Православното предание

Отците на Црквата нагласуваат дека за спасението не е доволна догмата сама по себе. Догмата не е таа која го спасува човекот. Догмата само му го отвара патот на човекот, за да стигне до очистување и просветлување. Меѓутоа, без православната догма никој не може да стигне до очистување и просветлување. Без правилна догматска

Повеќе...

Православието не е религија


Кај многумина владее сфаќањето дека Православието е една од многуте религии, која како своја главна грижа ја има подготовката на членовите на Црквата за животот по смртта, односно да обезбеди место во рајот за секој православен христијанин. Така, се смета дека православната догма нуди плус

Повеќе...

За иконите

Преподобен Јован Дамаскин

Затоа што некои нè обвинуваат за тоа што се поклонуваме и ги почитуваме иконите на Спасителот и на нашата Владичица, како и иконите на останатите светители и Христови служители, нека слушнат дека Бог од почетокот го

Повеќе...