Понеделник, 19 Февруари 2018

Општ катихизис

Крстовден и симболиката на крстот

 

Мирела Макурат

(етнолог)

Крстовден и симболиката на крстот

 

Крстовден - Празник на Воздвижение на Чесниот и Животворен Крст

 

Воздвижението на Чесниот и Животворен Крст е

Повеќе...

ИЗВАДОК ОД КНИГАТА „СОВЕТОДАВЕН ПРИРАЧНИК ЗА ПРАВОСЛАВНИОТ БОГОСЛУЖБЕН ЖИВОТ“ од Протопрезвитер Георгиос Калпузос

Темјан

Темјанот ја симболизира нашата молитва, која се издига како чад кон Божјиот престол. „Да се упати нашата молитва како темјан пред Тебе“ (Псалм 140). Значи, како што темјанот кога ќе се загрее се издига нагоре и наоколу шири

Повеќе...

Вид на магија

Монахиња Валентина Друмева

ВИД НА МАГИЈА

Надја многу си ја сакаше постарата сестричка, којашто беше студентка по медицина. Таа се гордееше дека сестра ѝ ќе стане лекар. Но многу ја сожалуваше, бидејќи многу се заморуваше читајќи дебели

Повеќе...

Суеверен страв

Монахиња Валентина Друмева
(игуманија на Калоферскиот манастир „Воведение“ во Пловдивската митрополија)

 

Умот е создаден за логичко размислување. Јулија се чудеше зошто луѓето понекогаш размислуваат за неверојатно глупави
Повеќе...

Интервју за брачните односи со Архимандритот Георгиј Капсанис

1117.jpg

Прашање: Старче, изгледа дека човекот нема љубов, туку намера за љубов. Ако е тоа вистина, тогаш кон што треба да се насочуваат неговите обиди за да возљуби вистински?

Старецот: Човекот ја има од Бога благодатта да

Повеќе...

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL