Вторник, 12 Декември 2017

Slideshow

Литургија на претходно осветените Дарови

Е-пошта Печати PDF

Во Православната Црква постојат три Божествени Литургии на кои се врши принос и осветување на даровите, при што тие стануваат тело и крв Христови. Тоа се Литургиите на: светиот Јован Златоуст, на светиот Василиј Велики и на светиот апостол Јаков. Последнава вообичаено на некои места се служи само два

Повеќе...

Великиот пост - пат кон Воскресението

Е-пошта Печати PDF
Кога човек се спрема да појде на пат, тој треба да ја знае целта на своето патување. Истото се однесува и на Великиот пост. Постот е пред сѐ духовно патување, а негова крајна цел е Пасха (Воскресението, Велигден), „благденот над благдените“. Постот е припрема за „исполнување на Пасхата, како вистинито Откровение“. Затоа
Повеќе...

Богослужбениот циклус во текот на Великиот пост

Е-пошта Печати PDF
Поради покајниот карактер на Великиот пост, во текот на Светата четириесетница и Страстната Седмица типикот на црковното богослужение се разликува од оној во останатите денови од црковната година.
Повеќе...

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL