Четврток, 19 Октомври 2017

Slideshow

Свети Григориј Палама

Е-пошта Печати PDF
Втората недела од Великиот пост му е посветена на светиот отец Григориј Палама, епископ Солунски. Иако има многу свети отци, кои со својот живот и со своите подвизи и борби се  заслужни за чувањето на чистотата на православната вера, сепак Црквата определила оваа недела да му ја посвети токму на светиот Григориј Палама. Се
Повеќе...

Неделите на Великиот пост

Е-пошта Печати PDF
Секоја недела во Великиот пост има две значења. Од една страна, секоја од великопосните недели влегува во оној ритам преку кого се појавува духовната „дијалектика“ на Постот. Од друга страна, пак, во текот на историскиот развој на Црквата речиси секоја великопосна недела придобила и второ значење. Така, во првата недела
Повеќе...

Великопосните саботи

Е-пошта Печати PDF

Отците на Црквата често го споредувале Великиот пост со четириесетлетното странствување на избраниот народ низ пустината. Од Библијата знаеме дека за да народот не падне во очајание, а исто така, и за да му ја открие главната и највисока Своја цел, во текот на тоа четириесетлетно странствување, Господ изврши многу чуда. По

Повеќе...

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL